wtorek, 17 marca 2015

Tort Śmietankowo- Wiśniowy

Składniki:
biszkopt rzucany
  • 5 jajek
  • 1 kubek drobnego cukru do wypieków
  • 1 kubek mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli




masa wiśniowa:
  • 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 2 op serka mascarpone (500g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)
  • 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody)
oraz:
  • słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce
  • 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków)
  • kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli. 
  • Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. 
  • Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. 
  • Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. 
  • Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości 50-60 cm. Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia. 
  • Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty
  • Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową.
    A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę
  • Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy. 
  • Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed nałożeniem ostatniego blatu możemy też posmarować boki tortu. 
  • Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz