- 5 jajek
- 1 kubek drobnego cukru do wypieków
- 1 kubek mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
masa wiśniowa:
- 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 2 op serka mascarpone (500g)
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)
- 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody)
oraz:
- słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce
- 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków)
- kandyzowane wiśnie
Przygotowanie:

- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli.
- Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku.
- Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką.
- Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut.
- Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości 50-60 cm. Biszkopt wstawiamy z powrotem do wyłączonego już piekarnika. Pozostawiamy w nim do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu biszkopt rozcinamy na trzy blaty
- Ubijamy schłodzoną śmietankę, stopniowo dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy do połowy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę wiśniową.
A do drugiej części namoczoną w 0,5 szklanki wody żelatynę - Pierwszy blat, który będzie spodem tortu, nasączamy rozrobionym z alkoholem dżemem wiśniowym. Następnie nakładamy warstwę kremu malinowego, wyrównujemy.
- Kładziemy drugi blat i czynności powtarzamy – nasączamy blat, smarujemy kremem wiśniowym. Przed nałożeniem ostatniego blatu możemy też posmarować boki tortu.
- Kładziemy trzeci blat, nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz