czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasteczka Maślano- Waniliowe

Składniki:
na 15-20 sztuk
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego
  • 0,5 kubka mąki krupczatki
  • marmolada
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
  • Wanilię rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, dodajemy do masła, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąkę, zagniatamy ciasto, formujemy wałeczek
  • Owijamy folią spożywczą, wkładamy na około 40 minut do lodówki
  • zanim wyjmiemy ciasto z lodówki, przygotowujemy blaszkę: papier zwijamy w kulkę  namaczamy w wodzie, rozkładamy, smarujemy masłem
  • Po wyjęciu z lodówki, odwijamy ciasto, kroimy w plasterki około 0,5 centymetrowej grubości, każdy obtaczamy w cukrze, łyżeczką robimy nieduże wgłębienie i nakładamy marmoladę, układamy na blaszce
  • Pieczemy około 15- 20 minut w temp 200"C
  • SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz