poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ciasto MocnoMarchewkowe

Składniki:




  • 0,5 kubka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka cukru muscovado
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka tartych goździków
  • 0,5 kubka oleju rzepakowego
  • 4 średniej wielkości marchewki
krem
  • 1 op serka mascarpone
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
Polewa:
  • 2 kubki soku marchewkowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
















Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon
    Jajka ubijamy z białym cukrem na puszystą, kremową masę 
  • stopniowo dolewamy olej, po łyżce dodajemy mąkę
  • mieszamy na gładką masę
  • dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę
  • wylewamy do wyłożonej papierem keksówki
  • Pieczemy w temperaturze 180*C na złoty kolor około 40 minut
  • Po upieczeniu studzimy, rozcinamy na pół
  • serek, skórkę z cytryny i sok  mieszamy, masą przekładamy ciasto
  • połowę soku wlewamy do rondelka, gotujemy, w drugiej połowie mieszamy budyń, dolewamy do gotującego się soku, dosypujemy galaretkę i mieszamy, ciepłą polewą smarujemy ciasto:)
  • Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz