środa, 15 kwietnia 2015

Musik Potrójnie czekoladowy

Składniki:

 


  • 1 op czekoladowych herbatników
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 70% kakao
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 op śmietanki kremówki (po 200g)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:
  • herbatniki układamy na spodzie tortownicy, nasączamy mlekiem
  • białą czekoladę łamiemy, wrzucamy do miseczki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dosypujemy dwie łyżeczki żelatyny
  • podobnie postępujemy z czekoladą mleczną oraz gorzką, rozpuszczone masy czekoladowe, odstawiamy aby odrobinę ostygły
  • 2 jajka ucieramy z 1 łyżką cukru również nad gotującą się wodą na gładką masę, pomalutku łączymy z roztopioną białą czekoladą, to samo robimy z pozostałymi 2 jajkami i pozostałym cukrem
  • 1 opakowanie śmietany ubijamy, dodajemy do białej masy czekoladowej, podobnie drugie, ale mieszamy z masą ciemną
  • na herbatniki wylewamy ciemną, potem białą masę, oprószamy wiórkami czekoladowymi, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc
P.S
  • jeśli nie lubicie czekolady białej, możecie wykorzystać dwie tabliczki czekolady gorzkiej i dwie mlecznej:)
  • albo zrobić zupełnie biały torcik, z kontrastem truskawek lub malin:)
  • albo podać deser z biszkoptowymi języczkami w formie deseru:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz