czwartek, 2 kwietnia 2015

Papryka Mocno Nadziana, choć wegetariańsko

Składniki:
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 papryczka chili
  • pęczek pietruszki
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka fety
  • olej rzepakowy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • słodka papryka
Przygotowanie:
  • bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju roślinnym, najlepiej rzepakowym, solimy, kiedy się zarumieni wrzucamy do miseczki
  • soczewicę gotujemy w osolonej wodzie
  • cebulę szatkujemy, ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy, podobnie natkę, dodajemy do usmażonego bakłażana
  • fetę kroimy w kostkę
  • 3 papryki kroimy na połówki, tak aby nadawały się do faszerowania, czwartą filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na odrobinie oliwy, doprawiamy słodką papryką, dodajemy 2 łyżki ketchupu.
  • przekładamy do wysokiego naczynia, blendujmey, dodajemy musztardę, pomidory oraz miód
  • połówki papryk nadziewamy farszem, wymieszanym z fetą oraz rozgniecioną widelcem ( lub drewnianą łyżką) soczewicą i parmezanem
  • Owijamy folią aluminiową, układamy na patelni, podlewamy wodą, dusimy około 20 minut
  • Podajemy gorące oprószone serem na kleksie z sosu:)
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz