niedziela, 19 kwietnia 2015

Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową


Składniki:

spód:
  • 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich
  • 1 kubek trzcinowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 kostki masła
  • 2 kubki mąki tortowej
  • 2 jajka
nadzienie:
  • 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
oraz
  • 1 mała puszka mleka kondensowanego (200ml)
  • 0,5 kubka brązowego cukru
  • 2 łyżki śmietany










Przygotowanie:
  • orzechy w całości wrzucamy na gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C
  • dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli
  • śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą z białek
  • mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową, pieczemy kolejne 20 minut na złoty kolor
  • Ostudzoną tartę dekorujemy orzechami lub masą krówkową:)
  • SMACZNEGO!
P.S
Jeśli nie chcecie sami przygotowywać masy krówkowej, możecie kupić gotową w sklepie:) Polecam tą od Bakallandu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz