- ciasto makowe:
0,5 kubka mąki pszennej- 1 kubek cukru
- 0,5 kubka suchego maku
- 1 cukier waniliowy
- 5 białek
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
1 op serka mascarpone ( 250g)
5 łyżek cukru pudru
1 kubeczek śmietanki kremówki (200ml)
1 duży kieliszek adwokatu
Dekoracja:
1 galaretka agrestowa
Przygotowanie:- masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia
- piekarnik nastawiamy na 200"C
- przygotowujemy ciasto makowe: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną, dosypujemy cukier waniliowy, białka bijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło
- ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut
- następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy na złoty kolor
- w międzyczasie przygotowujemy nasz krem: śmietanę ubijamy z cukrem, serek łączymy z adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:)
- galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki
- Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem
- w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz