sobota, 9 maja 2015

Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ

Składniki:

ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 6 żółtek
  • 0,5 kubka cukru muscovado
  • 6 łyżek kakao
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubki mąki pszennej
Nadzienie:
  • 25 dkg malin mogą być mrożone
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml)
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 białek
  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru





Przygotowanie:

  • masło ucieramy z cukrem i kakao, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno wbijamy jajka
  • zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy do lodówki
  • piekarnik ustawiamy na 180*C
  • maliny wrzucamy do miseczki doprawiamy imbirem, gałką oraz papryką
  • białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami 
  • w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej
  • całość mieszamy z proszkiem budyniowym
  • foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części ciasta
  • Pieczemy około 30-40 minut
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz