poniedziałek, 25 maja 2015

RÓŻOWA BomBA!


Składniki:


  • ciasto:
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kubka mąki tortowej
  • 0,5 kubka trzcinowego cukru pudru
  • 4 jajka
Krem:

  • 2 kubeczki śmietanki kremówki
  • 0,75 kg świeżych truskawek
  • 0,5 kubka cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok z 0,5 cytryny
Polewa:

  • 1 kubeczek śmietanki kremówki
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzewamy do 200"C
  • truskawki myjemy pod zimną wodą, oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do rondelka, część pozostawiamy do dekoracji, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż zmiękną, po czym blendujemy
  • żelatynę zalewamy zimną wodą aby spulchniała, dodajemy do truskawek, dokładnie mieszkamy, dosypujemy galaretkę i wyciskamy sok z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia
  • żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, przesiewamy mąką z proszkiem oraz kakao
  • z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, dosypujemy drobno posiekaną czekoladę, ciasto wylewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy około 15 minut
  • upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, kroimy na trójkąty
  • miskę lub durszlak wykładamy folią aluminiową, układamy kawałki ciasta
  • kremówkę ubijamy, łączymy z ostudzonymi truskawkami, dodajemy kilka pokrojonych w kosteczki truskawek, masę wylewamy na ciasto, na wierzchu układamy herbatniki, biszkopty lub kruszymy końcówki ciasta, wstawiamy do lodówki na min 4 godziny
  • czekoladę łamiemy, śmietanę doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia, masą smarujemy wyjętą z miski bombę:)
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz