niedziela, 3 maja 2015

SubteLNY Sernik PistacjoWY

Składniki:




  • 1 kg mielonego twarogu
  • 0,5 kubka cukru muscovado
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka wody
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 20 dkg pistacji
  • 1 kubek pokruszonych bez
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 op sera mascarpone(200g)
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dkg pistacji
  • 1 op masy marcepanowej(200g) 



  • Przygotowanie:
    • Piekarnik ustawiamy na temp 180*. 
    • Wodę gotujemy z cukrem na syrop, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę ze szczyptą soli, wstawiamy do lodówki
    • pistacje bez skorupek, prażymy na suchej patelni, zalewamy syropem cukrowym,po ostygnięciu, po czym blendujemy na gładką masę dodając połowę (100g) masy marcepanowej
    • żółtka ucieramy na puch z cukrem muscovado, do masy jajecznej dodajemy ser, budyń oraz pastę pistacjową , a następnie pianę z 4 białek
    • Mascarpone mieszamy z połową masy marcepanowej oraz pianą z 1 białka
    • masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzch wysypujemy pokruszone bezy i przykrywamy je serkiem mascarpone
    •  pieczemy około 45- 50 minut 
    • Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia:)
    • Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną, orzeszkami pistacji czy bezami:) SMACZNEGO!