Składniki:
ciasto:
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 kostka masła
- 2 kubki mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 1 laska wanilii
kruszonka:
- 0,5 kubka mąki
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kostki masła
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem
- masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki
- ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy
- składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy
- rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką
- pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut
- po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO!
P.S
- rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz