sobota, 13 czerwca 2015

RAbaRBARowa FAntazJa

Składniki:


ciasto:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 kostka masła
  • 2 kubki mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 laska wanilii
kruszonka:
  • 0,5 kubka mąki
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kostki masła

Przygotowanie:
  • mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem
  • masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki
  • ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy
  • składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy
  • rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką
  • pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut
  • po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO!

P.S

  • rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz