ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 0,5 kubka mąki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
krucha kratka:
- 0,5 kostki masła
- 1 żółtko
- 0,5 kubka mąki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
owoce:
- 5-6 śliwek
- 1 kubek malin
- 0,5 kubka posiekanych orzeszków nerkowca
- 3 łyżki cukru żelującego 1:1
Przygotowanie:
- składniki na ciasto kruche siekamy, szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki
- jajka oraz masło i cukier ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier waniliowym przesiewamy mąkę z proszkiem, mieszamy
- śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na połóweczki, mieszamy z malinami, orzeszkami oraz cukrem żelującym
- piekarnik ustawiamy na 180"C
- na koniec dolewamy jogurt
- tortownicę wykładamy papierem, smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą, wylewamy ciasto
- układamy owoce- śliwki rozcięciem do góry
- ciasto kruche wałkujemy, kroimy na około 1 cm paseczki, które układamy na owocach tak aby powstała krateczka
- pieczemy na złoty kolor, do momentu uzyskania efektu suchego patyczka
- SMACZNEGO!
P.S
- oczywiście jeśli nie lubicie śliwek, czy malin możecie wykorzystać inne owoce, takie które wam smakują:) choć polecam wypróbowanie takiego połączenia smaków, bo warto:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz