wtorek, 21 lipca 2015

Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką

Składniki:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 1 polędwiczka wieprzowa 
  • 12 opakowanie szynki dojrzewającej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 słoiczek suszonych pomidorków
  • kilka gałązek świeżego estragonu
  • 3 łyżki słodkiego ketchupu
  • szczypta czosnku
  • 2 świeże ogórki zielone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

  • piekarnik ustawiamy na 200"C 
  • polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki
  • ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, 
  • całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu
  • zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze
  • wstawiamy do lodówki na 10-15 minut
  • przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt mieszamy z 2-3 łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki
  • Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz