Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką
Składniki:
- 1 op ciasta francuskiego
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 12 opakowanie szynki dojrzewającej
- 1 kulka mozzarelli
- 1 słoiczek suszonych pomidorków
- kilka gałązek świeżego estragonu
- 3 łyżki słodkiego ketchupu
- szczypta czosnku
- 2 świeże ogórki zielone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- piekarnik ustawiamy na 200"C
- polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki
- ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,
- całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu
- zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze
- wstawiamy do lodówki na 10-15 minut
- przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt mieszamy z 2-3 łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy do sałatki
- Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz