Składniki:
biszkoptowy spód:
- 0,5 kubka mąki ryżowej
- 0,5 kubka mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 0,25 kostki masła
- 2 jajka
mus:
- 1 kg jabłek
- 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości
- 2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml)
- 2 łyżki żelatyny
- cynamon
- cukier
galaretka:
- 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml)
- 2 łyżki żelatyny
- piekarnik ustawiamy na 170"C
- jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, odstawiamy na chwilkę, masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia
- mąkę mieszamy z cukrem waniliowym oraz zmielonymi migdałami
- jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy
- wstawimy do piekarnika na około 20 minut
- jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia
- żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia
- ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy
- śmietanę ubijamy,
- sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy
- mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką
- wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:)
- SMACZNEGO!!
P.S
- jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek
- możecie także zastąpić własnoręcznie robioną galaretkę- gotową, idealnie sprawdzi się cytrynowa:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz