środa, 12 sierpnia 2015

SZarlotkowy Serniczek Na Zimno

Składniki:


biszkoptowy spód:
  • 0,5 kubka mąki ryżowej
  • 0,5 kubka mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 0,25 kostki masła
  • 2 jajka
mus:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości 
  • 2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • cynamon
  • cukier
galaretka:
  • 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml)
  • 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na 170"C 
  • jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, odstawiamy na chwilkę, masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia 
  • mąkę mieszamy z cukrem waniliowym oraz zmielonymi migdałami
  • jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy
  • wstawimy do piekarnika na około 20 minut
  • jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia
  • żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia
  • ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy 
  • śmietanę ubijamy,
  • sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy
  • mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką
  • wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:)
  • SMACZNEGO!!

P.S
  • jeśli nie chcecie piec spodu użyjcie herbatników lub innych ulubionych ciasteczek
  • możecie także zastąpić własnoręcznie robioną galaretkę- gotową, idealnie sprawdzi się cytrynowa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz