niedziela, 13 września 2015

Filet z Piersi Kurczaka z orzechami W Aksamitnym sosie z Karmelizowanymi Gruszkami

Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879!
Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany zieloną pleśnią Penicillium glaucum która porasta go około -4 miesięcy

Składniki:
na 4 porcje
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 op serka Gorgonzola (200g)
  • 1 kubek orzechów włoskich
  • 2-3  gruszki
  • 0,5 kostki masła
  • 1 op śmietanki 30 % 
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • cynamon
  • pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 torebki ryżu Basmati
Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, kroimy w plasterki, w plasterkach robimy nacięcia tak aby powstały kieszonki
  • orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera
  • powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek
  • czosnek i cebulę szatkujemy
  • wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem
  • kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę zapiekamy
  • wstawiamy wodę na ryż
  • gruszki obieramy i kroimy w ćwiarteczki
  • na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki podsmażamy, aż będą apetycznie rumiane dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku
  • podajemy z ryżem lub makaronem:) SmACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz