niedziela, 13 września 2015

Schab W Ryżowo- Maślankowej Panierce z Zapiekanymi Ziemniaczakami

Składniki:
na 4 porcje
  • 4 kotlety ze schabu bez kości
  • 0,5 kubka mąki ryżowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kubki maślanki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól 
  • pieprz
  • 8-10 ziemniaków
  • 1 camembert
  • 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino
  • 2 plasterki emmentalera
Przygotowanie:
  • przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety
  • odstawiamy do lodówki na całą noc 
  • ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie
  • camembert kroimy w plasterki
  • wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką
  • smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym
  • ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200"C
  • Podajemy z sałatką z rukoli lub buraczków, SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz