niedziela, 13 września 2015

TORCIK gruszkowe MArzeniE

Składniki:
  • kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 kubek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 0, 5 l mleka
  • 0, 5 kg gruszek

Wykonanie:
  • Budynie mieszamy z cukrem zalewamy kubkiem mleka i przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu lecz na połowie podanej ilości mleka
  •  po ugotowaniu dodajemy dwie łyżki masła i dokładnie mieszamy
  • piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C
  • Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka. 
  • Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  • Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta
  • Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką do tak przygotowanej formy wylewamy połowę ciasta układamy gruszki zalewamy kremem
  • na krem wykładamy pozostałe ciasto
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut:)
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz