czwartek, 8 października 2015

Dyniowy Sernik z Nutką Brandy


  Składniki:
ciasto:
  • 3/4 kubka puree z dyni
  • 1 kubek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 0, 5 kostki masła
masa serowa:
  • 600 g mielonego twarogu
  • cukier waniliowy
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1 jajka
polewa:
  • 1/4 kubka puree z dyni
  • 0, 5 kubka śmietanki 36%
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonego twarożku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey
  • 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
  • mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami 
  • masło ucieramy z cukrem na puszysta masę
  • dodajemy puree z dyni       i mąkę, mieszamy
  • piekarnik ustawiamy na  termo obieg 220*C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
  • ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika

  • składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po około 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut

  • podajemy z bita śmietaną:)
         
  • smacznego!!!

         

     

     






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz