czwartek, 8 października 2015

kokosowy torcik z białą czekoladą

Składniki:


mus kokosowy:
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 tabliczki białej czekolady 
  • 2 kubeczki śmietany kremówki
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0, 5 kubka cukru
  • 0, 5 kubka maki tortowej
  • 0, 5 kubka wiórków kokosowych
  • 0, 5 kubka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy 
 dekoracja:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • wiorki kokosowe
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
  • Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia, migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. 
  • Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. 
  • Studzimy.
  • Mleczko kokosowe gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. 
  • Żelatynę moczymy w odrobinie wodzy, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. 
  • Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą. 
  • ciasto dzielimy na dwa blaty nasączamy dobrej jakości alkoholem- ja użyłam brandy Wild Turkey
  • przekładamy musem dekorujemy pokruszona czekolada i wiórkami kokosowymi
  • smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz