niedziela, 18 października 2015

Zupa Krem z Dyni i nie tylko:)

Składniki:
  • 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • kubek puree z dyni 
  • pęczek marchewki
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • bazylia 
  • oregano
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szalotki
  • 0,5 kubka słodkiej śmietany
  • 0,5 kubka startego parmezanu 
Przygotowanie:
  • do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę i gotujemy
  • Dynię kroimy,pozbawiamy nasion,wstawiamy do piekarnika aż stanie się miękka. Aby skrócić czas pieczenia, możemy pokroić ją na ok 4cm plastry. Pieczemy razem ze skórką
  • Miąższ dyni wybieramy łyżka wrzucamy do bulionu
  • paprykę filetujemy podsmażamy na oliwie dodajemy poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawiamy solą,pieprzem i
    cyna
    monem dolewamy miód
  • całość dokładamy do garnka z ugotowaną marchewką
  • wywar gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się połączyły po czym blendujemy
  • doprawiamy oregano czosnkiem niedźwiedzim oraz bazylią dolewamy śmietanę i dosypujemy parmezan - podgrzewamy
  • serwujemy na gorąco lub na zimno z grzankami:) 
  • SmaCZnego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz