wtorek, 29 grudnia 2015

BABCINY chrust

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
oraz
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
Przygotowanie: 
  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. 
  • Zagniatamy ciasto. 
  • wałkujemy cieniutko na blacie posypanym lekko mąką
  • ciasto kroimy na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10cm. Każdy kawałek nacinamy przez środek i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
  • Smażymy na głębokim oleju na zloty kolor
  •  po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i oprószamy cukrem pudrem
  • Smacznego!!