środa, 2 grudnia 2015

Filet z kurczaka z ryżowymi krokiecikami w sosie cytrynowym

składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • kieliszek białego wina
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
krokieciki:
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 kulka mozzarelli
  • dymka
  • 3 pieczarki
  • kilka suszonych pomidorków
  • 2 jajka
  • 0,5 kubka mąki
  • 0,5 kubka bułki tartej
  • olej
Przygotowanie:
  • filety kroimy w plasterki oprószany sola i pieprzem, odstawiany
  • cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki
  • ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy
  • z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju
  • kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy, gdy się zarumieni wyciskamy sok z pozostałej cytryny oraz ścieramy z niej skórkę
  • dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła
  • podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii
  • Smacznego!!
PS
  • do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz