wtorek, 29 grudnia 2015

polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi

Składniki: 
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 15 dkg borowików
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • bułka tarta
 Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy
  • oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
  • ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę  i żółtko
  • formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju
  • zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło
  • grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem 
  • mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C
  • podajemy gorące z krokiecikami
  • smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz