wtorek, 29 grudnia 2015

słodko- słony torcik bezowy


   składniki: 
  • 4 białka
  • 0, 5 kubka cukru
  • 2 op śmietany kremówki
  • 0, 5 kubka solonych orzeszków arachidowych
  • 0, 5 kubka orzeszków arachidowych w karmelu
  • 0, 5 kubka pistacji
  • 1 laska wanilii
  • sól (1 łyżeczka)
  • 10 - 15 szt krówek
 
Przygotowanie:
  • piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 160*C
  • białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, dokładamy część orzeszków, część zostawiamy do dekoracji
  • masę przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia
  • pieczemy przez 40- 45 minut
  • w międzyczasie przygotowujemy krem- jedną śmietanę gotujemy z solą dodajemy kilka krówek studzimy
  • drugą śmietanę ubijamy, dodajemy nasionka wanilii i pozostałe pokrojone na mniejsze kawałeczki krówki
  • do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną masę krówkową oraz krówki delikatnie mieszamy
  • krem wykładamy na bezę i wstawiamy do lodówki 
  • podajemy posypaną orzeszkami:)




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz