środa, 16 grudnia 2015

Torcik cynamonowo- czekoladowy

Składniki:
ciasto:
  • 0,5 kubka mąki pszennej 
  • 2 lyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 0,5 kostki masła
  • przyprawa do piernika
  • 0,5 kubka miodu  
mus: 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 op śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki żelatyny






polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej min 75% kakao
  • 1 op śmietany kremówki 
  • 4 łyżeczki żelatyny
 Przygotowanie:
  • masło wrzucamy do rondelka,rozpuszczamy,dodajemy połamane czekolady,wsypujemy przyprawę do piernika,dodajemy miód i delikatnie podgrzewamy
  • studzimy,do masy przesiewamy wymieszaną z proszkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną
  • ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy
  • pieczemy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C
  • w międzyczasie przygotowujemy mus- śmietanę ubijamy,czekoladę rozpuszczamy i dodajemy namoczoną w odrobinie wody żelatynę  
  • delikatnie dodajemy ostudzoną czekoladę do ubitej śmietany
  • upieczone ciasto kroimy na dwa blaty, nasączamy winem lub brandy i przekładamy musem
  • przygotowujemy polewę- żelatynę namaczamy w odrobinie wody czekoladę oraz śmietanę podgrzewamy,mieszamy z żelatyną
  • oblewamy ciasto i dekorujemy wedle uznania:)
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz