wtorek, 9 lutego 2016

CynaMoNoYy ZaWijAniec, czyli CinNamOn Roll po MoJeMu

Składniki:

ciasto:
  • 2 kubki mąki tortowej
  • 0.5 kubka mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
  • 0,5 kostki drożdży
  • 0,5 kubka mleka 3,2%
masa cynamonowa:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 0.5 kubka brązowego cukru
lukier:
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 kubka cukru pudru
lub frosting:
  • 1 op serka śmietankowego np. Bieluch lub Philadelphia
  • cukier puder, ok 2 łyżki
  • cynamon

 Przygotowanie: 
  • Mleko wlewamy do rondelka,
    podgrzewamy, dodajemy cukier i masło, mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże
  • odstawiamy na 10 minut
  • przygotowujemy masę cynamonową- energicznie mieszając składniki 
  • formę wykładamy
    papierem piekarnik ustawiamy na 180°C
  • do ciasta stopniowo przesiewamy mąkę z solą, dodajemy ekstrakt z wanilii, wyrabiamy,
    wałkujemy
     i smarujemy masą cynamonową
  • zwijamy roladkę i kroimy w plasterki o szerokości ok 2cm, układamy na blaszce w niewielkich odstępach 
  • pieczemy 30-35 minut
  • w czasie kiedy ciasto się piecze mieszamy mleko z cukrem na lukier, którym polewamy jeszcze gorące ciasto
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz