czwartek, 25 lutego 2016

Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską



Ciasto:
  • 1 op kruchych maślanych ciasteczek 
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 0,5 kostki masła
 Masa cytrynowa:
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 200 g cukru
  •  4 żółtka
  • 1 jajko
Beza włoska:
  • 4 białka
  • 300 gr cukru
  • 60 ml wody
Przygotowanie:
  • ciasteczka i migdały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki
  • Żółtka oddzielamy od białek, mieszamy z jajkiem i z cukrem trzepaczką, śmietanę podgrzewamy, dodajemy startą skórkę oraz sok z cytryn, studzimy. Obie masy mieszamy ze sobą delikatnie. Masę wlewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. 
  • Cukier zalewamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118"C, najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekorować ciasto standardową bezą, którą zapiekamy 15 minut- aż się lekko zarumieni:)
  • w każdej wersji jest wspaniała:)
Smacznego!