wtorek, 22 marca 2016

Babka Jogurtowa

Składniki:
  • 1,5 kubeczka jogurtu Danone łagodny (ok 220-250g)
  • 1 kubek cukru
  • 0,5 kubka oleju
  • 2 kubki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:




  • jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dolewamy olej
  • piekarnik ustawiamy na 160"C
  • mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, po łyżce wsypujemy do masy jajecznej na zmianę z jogurtem
  • dodajemy ekstrakt waniliowy oraz skórkę cytrynową
  • wylewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
  • pieczemy przez około 45-50 minut do efektu suchego patyczka:)
  • po upieczeniu oprószamy pudrem lub oblewamy lukrem,
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz