Składniki:
ciasto:
- 1 kubek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kubka wiórków kokosowych
- 0,5 kubka oleju kokosowego
- 0,5 kubka mleczka kokosowego
- aromat migdałowy
- 0,5 kubka cukru
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 op serka mascarpone (200g)
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kubka cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka mleka w proszku
beza:
- 1 kubek wiórków kokosowych
- limonka
- 2 białka
- 1 kubek cukru pudru
oraz:
- 1 słoiczek galaretki winogronowej lub innego gładkiego kwaśnego dżemu np. porzeczkowego
- 1 tabliczka czekolady kokosowej
- olej kokosowy roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia
- piekarnik ustawiamy na 200*C
- w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dolewamy mleczko kokosowe i aromat,
- białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki
- ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka
- w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:)
- białka na bezę ubijemy z cukrem i sokiem z limonki, mieszamy z wiórkami
- upieczone i ostudzone ciasto kroimy na dwie części, jedną smarujemy galaretką winogronową, wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy bezę
- czekoladę kroimy w cienkie plasterki, posypujemy ciasto:)
- najlepsze jest na drugi dzień!! SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz