niedziela, 8 maja 2016

BIsZkoPt Kokosowy z KOKOsowym kremem i KOKOSOWĄ BEZĄ


Składniki:
ciasto:
  • 1 kubek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kubka wiórków kokosowych
  • 0,5 kubka oleju kokosowego
  • 0,5 kubka mleczka kokosowego
  • aromat migdałowy
  • 0,5 kubka cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli
krem:
  • 1 op serka mascarpone (200g) 
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kubka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mleka w proszku
beza:
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • limonka
  • 2 białka
  • 1 kubek cukru pudru
oraz:
  • 1 słoiczek galaretki winogronowej lub innego gładkiego kwaśnego dżemu np. porzeczkowego
  • 1 tabliczka czekolady kokosowej
Przygotowanie:

  • olej kokosowy roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia 
  • piekarnik ustawiamy na 200*C
  • w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dolewamy mleczko kokosowe i aromat,
  • białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z masą kokosową, dolewamy olej i dosypujemy wiórki
  • ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka
  • w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:)
  • białka na bezę ubijemy z cukrem i sokiem z limonki, mieszamy z wiórkami
  • upieczone i ostudzone ciasto kroimy na dwie części, jedną smarujemy galaretką winogronową, wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy bezę
  • czekoladę kroimy w cienkie plasterki, posypujemy ciasto:)
  • najlepsze jest na drugi dzień!! SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz