SKŁADNIKI
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 kubek cukru
- 1 kubek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżka kakao
KREM:
- 0,5 kubka mleka
- 0,5 kubka cukru
- 1 laska wanilii
- 1 kostka masła
- 1,5 kubka pełnotłustego mleka w proszku
POLEWA:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
oraz
- 0,5 szkl wina białego
- 0,5 szkl cukru
Przygotowanie:
- białka ubijamy z cukrem,mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao
- delikatnie dokładamy żółtka i przesianą mąkę
- wylewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C przez ok 30-40min, do efektu suchego patyczka
- odstawiamy do ostygnięcia
- mleko podgrzewamy z laską wanilii, dosypujemy cukier
- masło ucieramy na puch stopniowo dosypując mleko w proszku, dolewamy ostudzone mleko
- ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, nasączamy ponczem- wino podgrzewamy, mieszamy z cukrem
- przekładamy kremem
- czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, polewamy ciasto
- SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz