poniedziałek, 23 maja 2016

RabArbar Pod Chmurką

Składniki:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 kubek mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek cukru
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 500 g malin 
  • 0,5 kubka płatków migdałowych
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Przygotowanie: 




  • masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • piekarnik ustawiamy na 200*C
  • maliny i rabarbar wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy
  • kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej
  • białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej
  • ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty
  • ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy pianę z białek
  • wstawiamy do piekarnika na kolejne 15- 20 minut do chwili aż beza delikatnie się zarumieni
  • Podajemy schłodzone, SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz