Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek mąki krupczatki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- 500 g malin
- 0,5 kubka płatków migdałowych
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
- piekarnik ustawiamy na 200*C
- maliny i rabarbar wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy
- kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej
- białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej
- ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty
- ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy pianę z białek
- wstawiamy do piekarnika na kolejne 15- 20 minut do chwili aż beza delikatnie się zarumieni
- Podajemy schłodzone, SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz