czwartek, 19 maja 2016

Tarta Z MUsem Z MaRakui

Składniki 

spód :

  • 1 kubek krupczatki
  • 0,5 kubka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 kostki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

mus z marakują:

  • 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui
  • 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jaj
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zimne masło, ucieramy
  • wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
  • piekarnika ustawiamy na 220*C
  • z owoców marakui wydrążamy miąższ, zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o około połowę
  • następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek
  • czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  • jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier, dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę 
  • ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut, po tym czasie na spód wylewamy masę czekoladową, a na wierzch owocową
  • pieczemy jeszcze przez kolene 15-20 minut
  • studzimy
  • podajemy z bitą śmietaną, lodami lub polewą
  • SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz