Tarta Z MUsem Z MaRakui
Składniki
spód :
- 1 kubek krupczatki
- 0,5 kubka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
mus z marakują:
- 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui
- 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 dużych jaj
- 1 kubek cukru
- 1 kubek śmietanki 30%
Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zimne masło, ucieramy
- wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
- piekarnika ustawiamy na 220*C
- z owoców marakui wydrążamy miąższ, zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o około połowę
- następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek
- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier, dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę
- ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut, po tym czasie na spód wylewamy masę czekoladową, a na wierzch owocową
- pieczemy jeszcze przez kolene 15-20 minut
- studzimy
- podajemy z bitą śmietaną, lodami lub polewą
- SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz