1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 dużych jaj
1 kubek cukru
1 kubek śmietanki 30%
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zimne masło, ucieramy
wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
piekarnika ustawiamy na 220*C
z owoców marakui wydrążamy miąższ, zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o około połowę
następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier, dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę
ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na około 10-15minut, po tym czasie na spód wylewamy masę czekoladową, a na wierzch owocową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz