ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1op budyniu o smaku waniliowym
- 6 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 1 op serka mascaropne
- 3 galaretki truskawkowe
- dodatkowo
- 250 g truskawek
- Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną, a następnie cukier i budyń, delikatnie mieszamy, stopniowo wlewamy żółtka
- Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
- biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy go w 150-160*C przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygł.
- w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- 2 galaretki przygotowujemy w połowie ilości wody, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone
- truskawki kroimy na mmniejsze kawałeczki i zalewamy trzecią galartką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lepiej na foremkę do tarty i wstawiamy do lodówki
- ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbaty i cytryny, wykładamy krem
- w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka i układamy na kremie, w dziurki wkładamy wycięte tym samym kieliszkiem kółeczka z galarteki z truskawkami
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz