CIASTO:
- 2 kubki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka zimnego masła
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MALINOWA:
- 500-600g malin
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- szklanka wody
PIANKA KAKAOWA:
- 4 białka
- 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy ciasto
- ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto.
- Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut
- w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180*C
- maliny myjemy, zalewamy połową wody, w pozostałej rozpuszczamy budyń, wszystko podgrzewamy aż zgęstnieje, a maliny się rozpadną
- białka ubijamy z cukrem na pianę, kakao rozpuszczamy w wodzie, stopniowo dolewamy do powstałej piany
- ciasto podpiekamy przez około 15 minut, następnie na wierzch wylewamy masę malinową oraz czekoladową piankę i zapiekamy jeszcze przez 10 - 15 minut
- podajmy schłodzone! SMACZNEGo!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz