Lekkie CiasTo CytrRynoWo- MigDałOwe
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 kubek cukru
- 5 jajek
- 0,5 kubka zmielonych migdałów
- 0,5 kubka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 1 limonka
- szczypta soli
- 1 op serka Ricotta (200g)
Przygotowanie:
- piekarnik ustawiamy na 200*C
- masło ucieramy z cukrem na puch, wbijamy po jednym żółtku
- z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli
- do serka ścieramy skórkę z cytryny i limonki oraz wyciskamy sok, dosypujemy migdały
- do masy maślanej przesiewamy mąkę z proszkiem oraz po łyżce dodajemy masę serową oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy
- ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wstawiamy do gorącego piekarnika, pieczemy około 20-25 minut- aż wierzch się zarumieni
- Podajemy kiedy ostygnie, oprószone cukrem pudrem
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz