na 4 porcje
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 250g pieczarek
- pęczek dymki
- 0,5 kubka tartego sera dojrzewającego twardego np.: Parmigiano Reggiano
- 0,5 kubka śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 bułka wiejska lub kajzerka
- mąka
- 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach
- papryka ostra min 2 łyżeczki
- sól
- pieprz
- bazylia liofilizowana
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- masło
- oliwa z oliwek
- 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli
- mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną
- pieczarki obieramy, podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią
- mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy parmezan oraz posiekaną szalotkę, formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i podsmażamy
- podsmażone pulpeciki zalewamy sosem, dusimy jeszcze przez około 10 minut, w międzyczasie gotujemy kaszę
- podajemy razem, gorące, oprószone szczypiorkiem i parmezanem! Smacznego!!
- jeśli nie jedliście jeszcze tej pysznej kaszy lub nie lubicie próbować nowinek możecie użyć kaszy jaglanej:) SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz