Składniki:
spód:
- 2 kubki mąki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- łyżka zimnego smalcu
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
masa jogurtowa:
do dekoracji:
- 100 g jeżyn
- 100 g borówek amerykańskich
- cukier puder, do oprószenia
- mąkę przesiewamy, dodajemy masło i smalec, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, wodę i szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na min 30 minut
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenosimy nad formę od tarty i doklejamy
- pieczemy w temp 200*C przez około 15 minut- na złoty kolor
- w międzyczasie przygotowujemy nadzienie, mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wylewamy na upieczony spód i zapiekamy przez kolejne 15- 20 minut
- na wystudzone ciasto układamy owoce, oprószamy cukrem pudrem:)
- SMACZNEgo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz