poniedziałek, 15 sierpnia 2016

PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym

Składniki
dla 3 osób:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • słoiczek musztardy francuskiej
  • 200 g kurek
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • miód
  • gałka muszkatołowa
  • kasza bulgur
Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki
  • doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki
  • kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy
  • na patelni podgrzewamy łyżkę masła, solimy, wrzucamy osuszone kurki, podsmażamy
  • kurki zdejmujemy z patelni i układamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut
  • w międzyczasie gotujemy kaszę
  • Podajemy gorące, Smacznego!!
P.S
  • do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić
  • jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz