dla 3 osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- słoiczek musztardy francuskiej
- 200 g kurek
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- miód
- gałka muszkatołowa
- kasza bulgur
- polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek, kroimy w plasterki
- doprawiamy pieprzem i gałką oraz miodem i oliwą wymieszanymi z musztardą, przekładamy do miseczki
- kurki oczyszczamy- wrzucamy do gotującej się osolonej wody i wyławiamy, osuszamy
- na patelni podgrzewamy łyżkę masła, solimy, wrzucamy osuszone kurki, podsmażamy
- kurki zdejmujemy z patelni i układamy na niej polędwiczki, smażymy z obu stron, dorzucamy kurki i zalewamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku i dusimy nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut
- w międzyczasie gotujemy kaszę
- Podajemy gorące, Smacznego!!
- do smaku możemy posypać parmezanem i na przykład zapiec zamiast dusić
- jesli nie lubicie kaszy z powodzeniem możecie wykorzystać ryż lub ziemniaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz