- 4 duże jajka ( lub 5 małych)
- 0,5 kubka cukru ( ok. 100 g)
- 0,5 kubka oleju
- 1,5 kubka mąki tortowej ( ok. 225 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 150 g borówek amerykańskich
kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- rozgniatamy palcami na okruszki
- Piekarnik ustawiamy na 160*C
- jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, cienką strużką dolewamy olej a następnie przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią
- masę przelewamy do formy, na wierzch wysypujemy suche borówki i rozcieramy kruszonkową masę
- wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30-40 minut
- Ostudzone możemy oprószyć cukrem pudrem i posypać borówkami
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz