piątek, 2 grudnia 2016

Brownie CzEkolAdoWe ze SłoNym MasŁem OrzeChowYm

Składniki
Ciasto:
  • 3 jajka
  • 0,5 kubka oleju
  • 0,5 kubka mleka
  • 0,5 kubka maślanki
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2łyżki dobrej jakości kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 kubka cukru
  • 1,5 kubka mąki tortowej
  • 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
  • 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 1 op serka mascarpone
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  •  2 łyżki śmietany
  • kolorowe drażetki czekoladowe lub z masłem orzechowym
Przygotowanie
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia 
  • mleko podgrzewamy, dokładamy masło, rozpuszczamy, dodajemy cukier
  • czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  • Jajka mieszamy z olejem, maślanką oraz rozpuszczoną czekoladą, dolewamy słodkie mleko z masłem
  • mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki 
  • Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki
  • masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście
  • wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka
  • po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz