Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 kubka oleju
- 0,5 kubka mleka
- 0,5 kubka maślanki
- 1 tabliczka czekolady
- 2łyżki dobrej jakości kakao
- szczypta soli
- 1,5 kubka cukru
- 1,5 kubka mąki tortowej
- 0,5 kubka mąki z ziaren amarantusa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
- 0,5 słoiczka masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 1 op serka mascarpone
- 0,5 szklanki brązowego cukru
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 łyżki śmietany
- kolorowe drażetki czekoladowe lub z masłem orzechowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia
- mleko podgrzewamy, dokładamy masło, rozpuszczamy, dodajemy cukier
- czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Jajka mieszamy z olejem, maślanką oraz rozpuszczoną czekoladą, dolewamy słodkie mleko z masłem
- mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, stopniowo dolewamy mokre składniki
- Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do foremki
- masło orzechowe mieszamy z cukrem oraz mascarpone, układamy łyżką na cieście
- wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka
- po ostudzeniu polewamy czekoladą i posypujemy kolorowymi cukierkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz