- 4 jajka
- 0,5 kostki masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,5 kubka miodu
- 1 op przyprawy do piernika
- 1 kubek mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 kubka cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody, przesianej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30% UHT
- 1 łyżka miękkiego masła
Dekoracja z masy dragant
- 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody)
- 0,5 kubka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C
- Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia
- Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną
- Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy do formy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka, czyli ok 35-40minut
- W międzyczasie przygotowujemy polewę, roztapiając połamaną czekoladę z masłem i śmietaną w kąpieli wodnej.
- Składniki na ozdobne gwiazdki mieszamy. Do na namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy na podanej czekoladą babce
- Smacznego
- P.S
- Do plastycznego lukru możemy dodać barwników spożywczych i stosować go jako dekoracje nie tylko świątecznych wypieków💜💙💛💚
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz