Składniki:
- 1op herbatników maślanych
- 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich
- 0,25 kostki masła
- 0,5 kg mielonego twarogu
- 1 op serka mascarpone (200-250g)
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka rodzynek
- 3 jajka
- 5 łyżek likieru Baileys
Przygotowanie:
- kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki
- podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut
- mascarpone i twaróg przekładamy do dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka
- dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki.
- Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°.
- Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą
- rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz