Składniki:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 kostka masła
- 1 kubek cukru
- 4 jajka
- 1,5 kubka mąki pszennej
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 0,5 kubka wiórków kokosowych
- 0,5 kubka mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
- kolejno wbijamy jajka i dobrze mieszamy.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy.
- Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy.
- Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm).
- Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku rozprowadzamy ciasto kokosowe.
- Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 50-60 minut. W razie potrzeby pod koniec czasu pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zrumienił.
- Ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz