spód:
- 2 jajka
- 0,5 kubka mąki kokosowej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii
mus kokosowy:
- 1l mleka kokosowego
- 0,5 kuba wody
- 0,5 kubka wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru kokosowego
oraz:
- kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel
- galaretka krystaliczna
- 250 g malin
- kubek zaparzonej zielonej herbaty z cytryną
przygotowanie:
- piekarnik ustawiamy na 160*C, w opcji góra dół, spod tortownicy wykładamy papierem
- przygotowujemy biszkopt, ucierając masło z odrobiną cukru oraz wanilią, wbijamy jajka i przesiewamy mąkę, ciasto wylewamy do tortownicy pieczemy 15 do 20 minut, na złoty kolor do efektu suchego patyczka
- galaretę przygotowujemy według informacji na opakowaniu
- w międzyczasie przygotowujemy mus, żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy, mleko kokosowe ubijamy z cukrem i wiórkami
- upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny
- żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dolewamy do masy kokosowej, mieszamy, wylewamy na spód
- górę dekorujemy pokrojonymi w kawałeczki kostkami ptasiego mleczka, zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny
Mocno kokosowy to i mocno pyszny!
OdpowiedzUsuń