sobota, 23 lutego 2019

Tarta z MuSem Z BaTaTÓw

Składniki:
Kruchy spód:

  • 0,5 kubka mąki kokosowej
  • 0,5 kubka płatków owsianych 
  • 0,5 kostki masła
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
Mus z batatów:
  • 3 średniej wielkości bataty (+/-0,5kg)
  • miód
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 
  • Sok i skórka z 1 limonki
Kruszonka:
  • 0,5 kubka płatków owsianych
  • 0,5 kubka orzechów pekan
  • 0,5 kubka orzechów laskowych
  • 50 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka wiórków kokosowych
  • laska wanilii 
Przygotowanie:
  • Zanim zaczniemy przygotowywac ciasto obieramy i gotujemy bataty. Będzie o wiele szybciej jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki. Bataty wrzucamy do gotującej się wody, nie musimy jej solić. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Składniki na ciasto zagniatamy, wstawiamy do lodówki. 
  • W międzyczasie z ugotowanych i ostudzonych batatów robimy puree. Najpierw zgniatamy je klasycznie tłuczkiem, a po dodaniu przyprawy i odrobiny miodu blendujemy, wbijając kolejno jajka oraz smietanę. Powstanie fajny aksamitny mus, do którego wyciskamy sok oraz ścieramy skórkę limonki
  • Piekarnik ustawiamy na 180°C w opcji góra i dół lub termoobieg 
  • Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy do formy na tartę lub do tortownicy
  • Tak przygotowany spod nakłuwamy widelcem i wstawiamy na ok. 20 minut do nagrzanego piekarnika
  • W międzyczasie orzechy siekamy, wedle uznania na mniejsze lub większe kawałeczki. I wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Energicznie zagniatając wszystkie składniki lub po prostu wrzucając je do blendera. 
  • Na podpieczony spód wylewamy mus z batatów, rozsypujemy kruszonkę. 
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut. 
  • Na upieczonym cieście malujemy esy floresy płynnym miodem np. lipowym i posypujemy dodatkowo garścią ulubionych orzechów. SMACZNEGO 🥧😍
P.S.
  • Przepis pochodzi z 1837 roku i naprawdę jest pyszny 
  • Jeśli w trakcie przygotowań uznacie że mus jest zbyt batatowy, możecie śmiało dodać kolejną łyżkę przyprawy i na przykład zmielone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.
  • Ja nie miałam płatków więc użyłam takich w formie crunchy już z orzechami i dosypałam pekanów i brazylijskich. Wyszło pycha!
  • Możecie także pominąć spód i kruszonkę. Sam mus też się sprawdzi jako deser 😁

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz