Kruchy spód:
- 0,5 kubka mąki kokosowej
- 0,5 kubka płatków owsianych
- 0,5 kostki masła
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Mus z batatów:
- 3 średniej wielkości bataty (+/-0,5kg)
- miód
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- Sok i skórka z 1 limonki
Kruszonka:
- 0,5 kubka płatków owsianych
- 0,5 kubka orzechów pekan
- 0,5 kubka orzechów laskowych
- 50 g masła
- łyżeczka cynamonu
- łyżka mąki kokosowej
- łyżka wiórków kokosowych
- laska wanilii
- Zanim zaczniemy przygotowywac ciasto obieramy i gotujemy bataty. Będzie o wiele szybciej jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki. Bataty wrzucamy do gotującej się wody, nie musimy jej solić. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Składniki na ciasto zagniatamy, wstawiamy do lodówki.
- W międzyczasie z ugotowanych i ostudzonych batatów robimy puree. Najpierw zgniatamy je klasycznie tłuczkiem, a po dodaniu przyprawy i odrobiny miodu blendujemy, wbijając kolejno jajka oraz smietanę. Powstanie fajny aksamitny mus, do którego wyciskamy sok oraz ścieramy skórkę limonki
- Piekarnik ustawiamy na 180°C w opcji góra i dół lub termoobieg
- Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wykładamy do formy na tartę lub do tortownicy
- Tak przygotowany spod nakłuwamy widelcem i wstawiamy na ok. 20 minut do nagrzanego piekarnika
- W międzyczasie orzechy siekamy, wedle uznania na mniejsze lub większe kawałeczki. I wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Energicznie zagniatając wszystkie składniki lub po prostu wrzucając je do blendera.
- Na podpieczony spód wylewamy mus z batatów, rozsypujemy kruszonkę.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
- Na upieczonym cieście malujemy esy floresy płynnym miodem np. lipowym i posypujemy dodatkowo garścią ulubionych orzechów. SMACZNEGO 🥧😍
P.S.
- Przepis pochodzi z 1837 roku i naprawdę jest pyszny
- Jeśli w trakcie przygotowań uznacie że mus jest zbyt batatowy, możecie śmiało dodać kolejną łyżkę przyprawy i na przykład zmielone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.
- Ja nie miałam płatków więc użyłam takich w formie crunchy już z orzechami i dosypałam pekanów i brazylijskich. Wyszło pycha!
- Możecie także pominąć spód i kruszonkę. Sam mus też się sprawdzi jako deser 😁
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz