Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- kostka masła
- kubek śmietany
- 5 żółtek
- kubek cukru pudru
- laska wanilii
- rodzynki
- Maliny lub wiśnie
- 2 opakowania galaretki wiśniowej dr. Oetker

- 3 jajka
- 3/4 kubka cukru
- 3/4 kubka mąki tortowej
- 1/4 kubka mąki ziemniaczanej
Przygotwanie:
- W dużej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem pudrem i wanilią, wstawiamy do garnka z gorącą wodą, dodajemy śmietanę ucieramy w kąpieli wodnej do czasu, aż masa całkowicie zgęstnieje, studzimy
- W międzyczasie przygotowujemy spód, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, do masy przesiewamy mąkę, dodajemy pojedynczo żółtka, pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- twaróg mielimy, najlepiej dwa razy miksujemy z miękkim masłem, dodadjemy do masy żółtkowej, dokładnie mieszamy, dosypujemy rodzynki
- Masę przekładamy do tortownicy, ustawiamy na dużym talerzu, wstawiamy do lodówki, by masa odciekła z nadmiaru płynu,
- galaretki rozpuszczamy w polowie wody przewidzianej w przepisie,
- schłodzić w lodówce, na wierzchu paschy układamy wybrane owoce,zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
- Smacznego!
P.S
Smak galaretki możecie zmienić, my po prostu najbardziej lubimy wiśnie i galaretke wisniową, do środka możecie też wrzucić wiórki i orzechy 👌
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz