Składniki:
- 1 mały ananas
- 1 czerwona papryka
- 1 marchekwa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki ketchupu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- sos sojowy
- 6 łyżek octu ryżowego lub sól z 2 limonek
- pieprz
- Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ananasa również obieramy, pozbawiamy środka i kroimy.
- Polędwiczki myjemy, kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić oliwę. Na bsmażaćrozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso. Doprawiamy imbirem i czosnkiem. Wyciskamy je za pomocą wyciskarka do czosnku bezpośrednio na patelnię
- Dosypujemy paprykę i marchewkę i smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i podgrzewamy
- Na koniec wlewamy ocet wymieszany z cukrem i ketchupem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając
- Podajemy z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz