czwartek, 12 września 2019

PolĘdWiCzKi z InDYkA w sOsiE sŁoDkO- kWaśNym

Składniki:
  • 1 mały ananas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchekwa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sos sojowy
  • 6 łyżek octu ryżowego lub sól z 2 limonek
  • pieprz
Przygotowanie:

  • Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ananasa również obieramy, pozbawiamy środka i kroimy.
  • Polędwiczki myjemy, kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, mieszamy z  mąką ziemniaczaną.
  • W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić oliwę. Na bsmażaćrozgrzanym tłuszczu podsmażamy  mięso. Doprawiamy imbirem i czosnkiem. Wyciskamy je za pomocą wyciskarka do czosnku bezpośrednio na patelnię
  • Dosypujemy paprykę i marchewkę i smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i podgrzewamy
  • Na koniec wlewamy ocet wymieszany z cukrem i ketchupem. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając
  • Podajemy z ryżem lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz