czwartek, 17 grudnia 2020

CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny

 Składniki na biszkopt kakaowy:


  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 0.5 kubka cukru
  • szczypta soli
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao – przesiewamy do miski i odstawiamy na bok
  • żółtka ucieramy z połową cukru, do otrzymania kremowej konsystencji 
  • W drugiej misce ubijamy białka. Po lekkim spienieniu dodajemy sól i kontynuujemy ubijanie do sztywności. Stopniowo dosypujemy pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy.
  • Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
  • Składniki na blaty bezowe:

    • 3 białka 
    • szczypta soli
    • 0.5 kubka cukru
    • 0.5 łyżeczki soku z cytryny lub octu
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    • Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na których rysujemy 2 okręgi o średnicy 20 – 21 cm – beza urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
    • Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne – stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.
    • Masę bezową przekładamy na papier i suszymy w temp 120°C z termoobiegiem przez ok. 1 godzinę. Kiedy zacznie pękać, wyłączamy i studzimy w piekarniku.

    P.S
  • Pamiętajcie, że jeśli beza to nie jest Wasz ulubiony dodatek lub nie wychodzi wam jej pieczenie możecie ją pominąć lub użyć gotowych bezików. 
  • Mocnoczekoaldowy biszkopt i makowy krem


    Krem kakaowo – makowy:

    • 1 szklanka mleka
    • 3 łyżki kawy ciemnego kakao
    • 3 żółtka
    • 0.5 kubka cukru do 
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • 1 Kostka masła
    • 0.5 kubka suchego i zmielonego maku
    • W garnuszku podgrzewamy mleko, dosypujemy kakao
    • żółtka ucieramy z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodajemy łyżkę skrobi i połowę gorącego mleka, ciegle mieszając.
    • Zahartowaną pastę jajeczną wlewmay do reszty zagotowanego mleka, dobrze mieszamy do połączenia, podgrzewamy, ciągle mieszając do momentu, aż krem zgęstnieje.
    • Krem budyniowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia
    • Masło ucieramy, po łyżce dodając wystudzony budyń. Na sam koniec dodajemy mak. Mieszamy.
    • 5 łyżek masy kremowej na lekkie posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.
    • Blaty nasączamy wedel uznania amaretto, jeśli chcecie możecie herbatą! Smarujemy ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię w tym torcie śliwki! 
    • Na biszkopt beza, na bezę krem i powtarzamy. 
    • SMACZNEGO !!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz