Boska Pomidorowa
Składniki:- 1 porcja rosołowa
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorr z lubczykiem
- 1 puszka pomidorów w całości lub w kawałkach
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- 3 nieduże marchewki
- 1 mała cebula oliwa z oliwek
- 1 lub 2 torebki ryżu
- nieduży kawałek dojrzewającego twardego sera typu Parmezan
- sól
- pieprz
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- świeża bazylia
- świeże oregano
- Porcję gotujemy w 2 litrach wody, wrzucamy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, świeże pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki, podsmażamy
- Po około 0,5 godziny do godziny wyjmujemy porcję, do wywaru wlewamy pomidory z puszki i przecier.
- Wsypujemy paprykę słodką oraz ostrą, sól i pieprz.
- Gotujemy, po czym wlewamy podsmażone z cebulką pomidory. Wszystko blendujemy tak aby zupa była aksamitnie gładka.
- Oregano i bazylię siekamy, dorzucamy do zupy. Serwujemy z dzikim lub naturalnym ryżem wymieszanym z Parmezanem- Pychota!
_____________________________________
Pulpeciki w sosie kokosowym z serkiem kozim
Składniki:- 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 2 szalotki
- 200 g kaszy pęczak
- pieprz
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka
- 1 czerwona papryka
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka masła
- 3 plasterki sera koziego



- mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką
- formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy
- kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę
- pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania
- ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi
- serwujemy gorące z kaszą i sosem:)
- smacznego:)
Krem z zakochanych marchewek
Składniki:- pęczek marchewki
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2- 3 łyżki lubczyku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano
- 1 serek topiony emmentaler
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku
- kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy
- na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem
- podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu
- SMACZNEGO:)

- jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza,
- a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej:)
Fileciki pesto własnej roboty
Składniki:na 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 0,5 kubka sera typu parmezan
- mąka
- jajko
- 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle

pesto:
- 0,5 opakowania rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
- kilka pistacji
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic
Przygotowanie:
- filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
- obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie
- makaron gotujemy
- składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
- makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
- Smacznego:)
Zupa krem z dyni i nie tylko:)
Składniki:- 0,5 litra bulionu drobiowego
- 2 czerwone papryki
- kubek puree z dyni
- pęczek marchewki
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- bazylia
- oregano
- czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 ale szalotki
- 0,5 kubka słodkiej śmietany
- 0,5 kubka startego parmezanu

- do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojona w mniejsze kawałki marchewkę gotujemy
- paprykę filetujemy podsmażamy na oliwie dodajemy poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawiamy sola pieprzem i cynamonem dolewamy miód
- całość dokładamy do garnka z ugotowaną marchewką
- dodajemy pure z dyni
- wywar gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się połączyły po czym blendujemy
- doprawiamy oregano czosnkiem niedźwiedzim oraz bazylia dolewamy śmietanę i dosypujemy parmezan - podgrzewamy
- serwujemy na gorąco lub na zimno z grzankami:)
- SmaCZnego!
Sałatka owocowa z kaszką HIPP
Składniki:- HiPP BIO Na Dobranoc Kaszka mleczno-zbożowa z biszkoptami od 6. miesiąca
- 3 Pierwsze Ciasteczka HIPP
- 1 jabłko
- 1 banan
- kaszkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
- owoce myjemy obieramy i dodajemy do kaszki razem z pokruszonymi biszkoptami lub calymi dla większego maluszka:)
- Smacznego:)
kaszka z musem truskawkowym
Składniki: - HiPP BIO Na Dobranoc Kaszka mleczno-zbożowa z biszkoptami od 6. miesiąca
- 3 lyzki mrożonych truskawek lub innych ulubionych owocków
- kaszkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
- owoce blendujemy przykładamy do pucharka lub kubka warstwowo:)
- SmACZNEGO !

______________________________________________________________
Maluszkowy musik owocowy z Pierwszymi ciasteczkami od HIPP
Składniki:- kilka herbatników HIPP
- 250 g mrożonych truskawek
- 50 g mrożonych malin
- 50 g mrożonych jagód
Przygotowania:
- owoce rozmrażamy, blendujemy, jeśli mamy ochotę dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego
- przekładamy do pucharków lub kubeczków, podajemy z herbatniczkami HIPP
- Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz