Maluszkowe Inspiracje

Boska Pomidorowa 

 Składniki:

  • 1 porcja rosołowa 
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorr z lubczykiem 
  • 1 puszka pomidorów w całości lub w kawałkach 
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego 
  • 2 świeże pomidory 
  • 3 nieduże marchewki 
  • 1 mała cebula oliwa z oliwek 
  • 1 lub 2 torebki ryżu 
  • nieduży kawałek dojrzewającego twardego sera typu Parmezan 
  • sól 
  • pieprz 
a dla większych pociech:
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki 
  • świeża bazylia 
  • świeże oregano 
 Przygotowanie:


  • Porcję gotujemy w 2 litrach wody, wrzucamy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę 
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, świeże pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki, podsmażamy 
  • Po około 0,5 godziny do godziny wyjmujemy porcję, do wywaru wlewamy pomidory z puszki i przecier. 
  • Wsypujemy paprykę słodką oraz ostrą, sól i pieprz. 
  • Gotujemy, po czym wlewamy podsmażone z cebulką pomidory. Wszystko blendujemy tak aby zupa była aksamitnie gładka.
  •  Oregano i bazylię siekamy, dorzucamy do zupy. Serwujemy z dzikim lub naturalnym ryżem wymieszanym z Parmezanem- Pychota!

_____________________________________

Pulpeciki w sosie kokosowym z serkiem kozim

   Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego najlepiej wieprzowo- wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 2 szalotki
  • 200 g kaszy pęczak
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 ml mleczka  kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 plasterki sera koziego
Przygotowanie:
  • mięso mieszamy z solą i pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną szalotką
  • formujemy niewielkie kuleczki, które podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego dokładamy fileciki z pomarańczy
  • kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu kiedy się ugotuje przekładamy na patelnie z odrobina masła i dokładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę
  • pulpeciki zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy masło doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wedle uznania
  • ścieramy skórkę z limonki, dokładamy pokruszony ser kozi
  • serwujemy gorące z kaszą i sosem:)
  • smacznego:)
_________________________________________________________

Krem z zakochanych marchewek

 Składniki:
  • pęczek marchewki
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2- 3 łyżki lubczyku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kubka tartego Parmiggiano reggiano 
  • 1 serek topiony emmentaler
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

  • bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku
  • kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy
  • na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem
  • podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu
  • SMACZNEGO:)
P.S
  • jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza,
  • a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej:)
 
_________________________________________________

Fileciki pesto własnej roboty

Składniki:
na 2 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 kubka sera typu parmezan
  • mąka
  • jajko
  • 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle

pesto:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • kilka pistacji
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic
Przygotowanie:
  • filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
  • obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie 
  • makaron gotujemy
  • składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
  • makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
  • Smacznego:)
_____________________________________________________________________

 Zupa krem z dyni i nie tylko:)

Składniki:
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  •  2 czerwone papryki
  • kubek puree z dyni 
  • pęczek marchewki
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu
  • bazylia 
  • oregano
  • czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ale szalotki
  • 0,5 kubka słodkiej śmietany
  • 0,5 kubka startego parmezanu 

Przygotowanie:
  • do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojona w mniejsze kawałki marchewkę gotujemy
  • paprykę filetujemy podsmażamy na oliwie dodajemy poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawiamy sola pieprzem i cynamonem dolewamy miód
  • całość dokładamy do garnka z ugotowaną marchewką
  • dodajemy pure z dyni
  • wywar gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się połączyły po czym blendujemy
  • doprawiamy oregano czosnkiem niedźwiedzim oraz bazylia dolewamy śmietanę i dosypujemy parmezan - podgrzewamy
  • serwujemy na gorąco lub na zimno z grzankami:) 
  • SmaCZnego!  
______________________________________________________________

Sałatka owocowa z kaszką HIPP

Składniki:
 Przygotowanie:
  • kaszkę  przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
  • owoce myjemy obieramy i dodajemy do kaszki razem z pokruszonymi biszkoptami lub calymi dla większego  maluszka:)
  • Smacznego:)
________________________________________________________________________________

kaszka z musem truskawkowym

Składniki: 

Przygotowanie:
  • kaszkę  przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu
  • owoce blendujemy przykładamy do pucharka lub kubka warstwowo:)
  • SmACZNEGO !






______________________________________________________________

Maluszkowy musik owocowy z Pierwszymi ciasteczkami od HIPP

Składniki:
  • kilka herbatników HIPP
  • 250 g mrożonych truskawek
  • 50 g mrożonych malin 
  • 50 g mrożonych jagód

 Przygotowania:
  • owoce rozmrażamy, blendujemy, jeśli mamy ochotę dodajemy kubeczek jogurtu naturalnego
  • przekładamy do pucharków lub kubeczków, podajemy z herbatniczkami HIPP
  • Smacznego:)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz