Obiadowo- Wieprzowina

Alpejskie Roladki
Składniki:
na 4 porcje

  • 8 plasterków schabu
  • 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 8 plasterków serka koziego
  • musztarda francuska
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:

  • schab myjemy, oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony smarujemy musztardą, układamy po jednym plasterku serka i zawijamy nasze roladki w szynkę
  • smażymy na odrobinie oliwy z oliwek z obu stron, aż się zrumienią
  • kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • dymkę kroimy podsmażamy na maśle dorzucamy ugotowana kaszę
  • na kaszy układamy gorące, zarumienione roladki 
  • Smacznego!
p S
  • do całości dobrze pasuje sałatka z chrupiącej sałaty lodowej z winogronem i pomidorkami koktajlowymi w sosie vinegret

Polędwiczki w musztrodowo- maślankowej marynacie z mizerią

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej
  • 1 kubek maślanki
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • 400 g ziemniaków
  • 2 ogórki
  • koperek
  • 1 kubek jogurtu greckiego
Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki, lekko rozbijamy przygotowujemy marynatę- mieszamy maślankę z musztardą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy polędwiczki, odstawiamy
  • ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, gotujemy
  • ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i solimy
  • polędwiczki smażymy na odrobinie oliwy z obu stron
  • ogórki odsączamy, zalewamy jogurtem doprawiamy koperkiem i pieprzem
  • ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie
  • podajemy gorące w towarzystwie mizerii
  • Smacznego!

Migdałowe schabowe
Składniki:



  • 4 kotlety schabowe
  • 0,5 szkl płatków migdałowych
  • 0,5 szkl bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie:
  • płatki migdałowe mieszamy z bułką, jajka rozbijamy, roztrzepujemy z solą i sokiem z cytryny
  • kotlety rozbijamy i oprószamy pieprzem, papryką i solą
  • mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach
  • smażymy na złoty kolor.
  • Smacznego!
P.S
Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem:) 



Domowe hamburgery
Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego
  • szczypiorek zamiast cebuli
  • 4 bułki sezamowe
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • sałata lodowa lub zielona
  • 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  • mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso.
  • Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia.
  • Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce
  • bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:)
  • bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki.Smacznego!!

Pistacjowe polędwiczki
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • oliwa 
  • masło
 Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami. 
  • Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny, 
  • podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut
  • przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę.
  • cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory
  • całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny.
  • polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:)
P.S
  • Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami:)

Polędwiczki wieprzowe z pesto
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • kulka mozzarelli
pesto:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
puree:  
  • 75 dkg ziemniaków
  • 1 seler korzeń
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
sałatka:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 0,5 kubka oliwy
  • 1 cytryna
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 liście karbowanej sałatki 
Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, koimy na 4 równe plasterki
  • każdy plasterek rozcinamy wszerz, tak jakbyśmy rozwijali z niego roladkę
  • rukolę myjemy, osuszamy, wrzucamy do blendera, dokładamy ser, wyciskamy sok z cytryny oraz otartą z niej skórkę i starty ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Blendujemy na jednolitą masę.
  • Tak powstałym pesto smarujemy polędwiczki,
  • na pesto układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.
  • zwijamy roladki, możemy je nakłuć wykałaczkami lub związać sznureczkiem, wedle uznania
  • obsmażamy na patelni z dwóch stron tak, aby się zarumieniły
  • przekładamy do żaroodpornej foremki, podlewamy odrobiną oliwy i zapiekamy ok. 15-20 minut w temp. 180'C.
  • w międzyczasie obieramy ziemniaki i seler, kroimy w kostkę, gotujemy. Kiedy będą miękkie, odcedzamy, zostawiamy w tym samym garnku, dorzucamy masło, zgniatamy i dokładamy śmietanę, doprawiamy do smaku.
  • tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy serem i zapiekamy
  • rukolę i sałatę myjemy, osuszamy, wrzucamy do miseczki, 
  • papryczkę kroimy, z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z oliwą, tak przygotowanym dressingiem zalewamy sałatkę
  • Podajemy z puree oraz pikantną sałatką z rukoli, smacznego:)

polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 

Składniki: 
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • 15 dkg borowików
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • bułka tarta
 Przygotowanie:
  • polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy
  • oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek
  • ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę  i żółtko
  • formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju
  • zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło
  • grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem 
  • mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C
  • podajemy gorące z krokiecikami
  • smacznego! 


Schab z pieczarkami pod beszamelową pierzynką
Składniki:

na 4 porcje
  • 4 kotlety schabowe
  • sól
  • pieprz
  • 15 dkg pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 250 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki sera Grana Padano
Przygotowanie:
  • kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
  • Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu, dosypujemy starty na drobnych
    oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy.
  • mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety.
  • Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli
  • Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C najlepiej przy włączonej opcji grill na około 10 minut lub do momentu aż się zarumieni, najlepiej pod folią aluminiową lub pokrywką, którą zdejmujemy na chwilę przed podaniem.
  • serwujemy z mizerią lub tartymi buraczkami:)Smacznego:)


polędwiczki w miodzie i warzywach
Składniki:
na 4 porcje:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szalotka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu chow mein
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
  • polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm
  • przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, zgniecionymi ząbkami czosnku i imbirem
  • polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie
  • marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki
  • olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz.
  • gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty
  • polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:)
  • SMACZNEGO:)
 __________________________________________________________________